Vitamina C pentru sănătatea imunitară
FUNCȚIA BARIERĂ
Prima linie de apărare a organismului, bariera fizică creată de piele, se bazează pe vitamina C. Vitamina C este necesară pentru producerea de colagen, un tip important de țesut conjunctiv. Colagenul creează cadrul structural al pielii pentru a promova pielea. integritate, ajutând la împiedicarea efectivă a substanțelor nedorite să pătrundă în organism.
SĂNĂTATE ANTIOXIDANTĂ
Rolul important al vitaminei C în sănătatea imunitară nu se oprește la suprafață. În fazele inițiale ale răspunsului imun, celulele albe din sânge ale sistemului imunitar înnăscut inițiază răspunsul inflamator ca un mijloc de a face față vizitatorilor nedoriți. Într-o stare de inflamație, se pot produce o abundență de radicali liberi.
Radicalii liberi sunt compuși instabili care pot interfera cu capacitatea unei celule normale de a funcționa optim. Radicalii liberi nu pot face diferența între propriile celule sănătoase și ținta sistemului imunitar, așa că pot sfârși prin a vă deteriora propriile celule. Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la combaterea radicalilor liberi. De asemenea, ajută la regenerarea altor antioxidanți, cum ar fi vitamina E, până la starea lor activă pentru a menține sprijinul antioxidant.
SPRIJIN GLOBULUI ALBE
Pe lângă sprijinirea integrității pielii și a sănătății antioxidante, vitamina C este esențială pentru funcționarea optimă a celulelor albe din sânge. În timpul unui răspuns imun, celulele albe din sânge trec printr-un proces de diviziune și multiplicare rapidă. Vitamina C sprijină producerea celulelor B și T importante ale răspunsului imunitar adaptiv.** De asemenea, ajută tipurile speciale de celule ale sistemului imunitar înnăscut numite fagocite să-și facă treaba, înghițind compuși nedoriți.
De ce supliment cu vitamina C?
Doza dietetică recomandată (DZR) pentru adulți este între 75-90 mg pe zi, în funcție de sex, dar unii experți recomandă un aport zilnic de cel puțin 200 mg/zi pentru persoanele sănătoase.
Spre deosebire de majoritatea altor animale, oamenii nu își pot sintetiza propria vitamina C, așa că trebuie să fie obținută din surse alimentare. Fiind o vitamină solubilă în apă, vitamina C se dizolvă ușor în apă, dar nu poate fi stocată cu ușurință în organism. Aceasta înseamnă că trebuie consumate cantități adecvate de vitamina C în fiecare zi.
Vitamina C se găsește în alimente precum citrice, căpșuni, pepeni galbeni, legume crude și cartofi. Din păcate, în lumea aglomerată de astăzi, mulți dintre noi nu consumăm atât de multe fructe și legume pe cât ar trebui. Datele sondajelor naționale indică faptul că americanii nu îndeplinesc recomandările pentru consumul zilnic de fructe și legume, ceea ce duce la o prevalență semnificativă de aproximativ 40% dintre americani cu un aport alimentar inadecvat de vitamina C. În plus, vitamina C este sensibilă la căldură, astfel încât fierberea și alte tipuri de gătit. metodele pot epuiza conținutul natural de vitamina C al alimentelor.
Doza zilnică de 200 mg susține sănătatea respiratorie. Rețineți că, în timp ce această cantitate oferă un sprijin adecvat pentru majoritatea persoanelor sănătoase, multiplicarea și divizarea activă a celulelor albe din sânge poate avea cerințe și mai mari de vitamina C.