Afiseaza: 1-24 din 210 produse
FiltreCum alegi pudra proteica?
Proteina reprezintÄ aproximativ 80% din masa muscularÄ (odatÄ ce apa este îndepÄrtatÄ). În plus faČÄ de alimentele bogate în proteine, mulČi sportivi se bazeazÄ pe pudrele proteice āāpentru ai ajuta la cresterea masei musculare si reducerea grasimii corporale.
Clasificarea pudrelor proteice:
*Concentrata* - āāConČine aproximativ 70-80% proteine, restul fiind carbohidraČi, minerale Či grÄsimi.
*Izolata* - ConČine pânÄ la 90% proteine āācu un grad mai mic de substanČe nutritive nonproteice. De exemplu, izolatul proteic din zer este de aproximativ 86% proteinÄ (90% greutate uscatÄ).
*Hidrolizata* - Termenul de proteinÄ hidrolizatÄ se referÄ la prezenČa proteinelor parČial digerate, incluzând polipeptide Či peptide. "ParČial digerat" poate ca nu suna prea bine dar de fapt poate fi benefic pentru organism deoarece se digera mai usor si mai repede.
ExistÄ mai multe tipuri de proteine āādin care puteti alege, fiecare având propriile aspecte unice Či beneficii. Când vine vorba de pudre proteice, proteinele din lapte, ou, mazÄre si soia sunt printre cele mai cautate.
Proteine din zer (whey protein)
Zerul este pe departe cel mai popular supliment proteic deoarece sa demonstrat cÄ ajuta la creČterea masei musculare Či pierderea de grÄsimi. Acesta este digerat Či absorbit mai rapid decât alte proteine fÄcându-l alegerea idealÄ fie înainte sau dupÄ un antrenament.
Zerul are cel mai mare conČinut de aminoacizi cu catenÄ ramificatÄ (BCAA), aproximativ 11% leucinÄ, 9% izoleucinÄ Či valinÄ combinatÄ, avand o ratie de 2:1:1.
Cazeina (casein protein)
Cazeina este principala proteinÄ care se gaseste in lapte, ea fiind si mai incet digerta in comparatie cu zerul. În funcČie de cantitatea consumata, cazeina poate dura mai mult de Čase ore pentru a fi complet digeratÄ Či absorbitÄ de organism, ceea ce face ca aceastÄ proteinÄ sÄ fie excelentÄ pentru o livrare de aminoacizi pe termen indelungat in muČchi. Cazeina este si o buna sursa de BCAA precum si glutamina care ajuta la refacerea tesutului muscular dupa un antrenament intens. DatoritÄ proprietÄČilor sale de digerare lentÄ, cazeina este recomandatÄ înainte de culcare sau între mese în amestecuri cu alte proteine.
Proteine din lapte (milk protein)
Proteina din lapte conČine toČi aminoacizii esenČiali într-un raport natural 80/20 dintre amestecul de cazeinÄ Či zer, care permite eliberarea rapidÄ dar si lenta a aminoacizilor necesari pentru creČterea muscularÄ.
Proteine din ou (egg protein)
Proteina din ouÄ gÄsitÄ în pudrele proteice āāeste în mare parte izolatÄ din proteine āāde albus de ou Či este o alternativÄ excelentÄ pentru persoanele cu sensibilitati sau alergii la lapte! Proteina din ou este, de asemenea, la vârful clasei sale atunci când vine vorba de calitate. Cu un scor de 100 la indicele de valoare biologicÄ (BV), proteina din ou conČine toČi aminoacizii esenČiali si necesari pentru sinteza proteinelor fiind si mai uČor digerata de organism.
Proteine din mazare (pea protein)
Chiar daca nu este la fel de cunoscutÄ ca si omologii sÄi de proteine, proteina din mazare este o opČiune excelentÄ pentru vegetarieni Či pentru cei cu alergii la lapte Či ouÄ. Nu numai cÄ este hipoalergenic, este bogat în aminoacizi BCAA Či are o ratÄ de digestie de 98%, ceea ce înseamnÄ cÄ organismul este capabil sÄ foloseascÄ Či sÄ prelucreze majoritatea aminoacizilor din fiecare portie. Acest lucru face ca proteina de mazÄre sÄ fie mult superioarÄ altor pulberi de proteine āāpe bazÄ de plante, care pot fi dificil de digerat Či nu sunt bine utilizate de cÄtre organism.
In concluzie puteti sa folositi oricare tip de proteine din cele mentionate mai sus atata timp cat se potrivesc cerintelor dumneavostra si se incadreaza in ceea ce doriti sa realizati din punct de vedere fizic. Nu uitati ca este indicat sa nu depasiti 2g de proteine per kg corp. De exemplu daca aveti 80 de kg este indicat sa nu depasiti 160 de grame de proteine pe zi asta incuzand toata mancarea din acea zi si anume mesele principale, gustarile si suplimentele.